Heb jij ook zo van die routines in je leven die steevast in chaos eindigen?

Voor we onze dochter kregen was ik ‘s morgens in 45 minuten klaar. Opstaan, rustig ontbijten, douche in, aankleden en relaxed aan de dag beginnen. Met een kind in huis zou daar wat meer tijd voor nodig zijn, daar had ik me op ingesteld. Een half uurtje extra moest wel lukken toch? Helaas, wanneer eindelijk iedereen in de auto zat stond ik stijf van de stress, was het ochtendhumeur van manlief ver onder het vriespunt gezakt en moest de dag nog beginnen. Herkenbaar?

Gelukkig vond ik de oplossing!

Alles veranderde toen ik me de vraag stelde wat eigenlijk het DOEL is van mijn ochtendroutine. Wat wil ik bereiken en waarom? Dat was simpel: 1. dochterlief proper met gepoetste tanden en een ontbijt in haar buik aan de dag laten beginnen. 2. idem voor mezelf. 
Daarna maakte ik een lijstje van alle dingen die ik gewoonlijk ‘s ochtends deed: douchen, een outfit kiezen en aankleden, mail checken, ontbijt maken, brooddoos en koekendoos vullen, tanden poetsen, outfit voor de dochter kiezen en haar aankleden, 10x zeggen dat ze moest verder eten, een last-minute strijk doen, tanden laten poetsen, had ik ondertussen al zelf ontbeten?, schoenen en jassen klaarzetten, haren kammen, tafel afruimen, eigen lunch maken… en voor dat laatste was vaak geen tijd of ik vergat het gewoon in de chaos.

Vervolgens stelde ik me bij iedere taak 3 vragen: MOET ik deze taak doen? Moet ik deze taak NU doen? En moet IK deze taak doen?

Door deze 3 vragen te stellen kon ik taken schrappen, verplaatsen naar een ander moment en delegeren aan manlief (papa smeert de beste boterhammen!). Mijn takenlijstje voor de ochtendroutine werd serieus ingekort en ik ben weer klaar in 45 minuten om relaxed aan de dag te beginnen!