Ben jij zo iemand bij wie de deur op kantoor altijd open staat? En hoe vaak ga je ‘s avonds naar huis met het gevoel dat je helemaal nergens toe gekomen bent?
We willen allemaal aardig zijn voor elkaar en er is absoluut niets mis met het helpen van anderen, zolang het niet ten koste van je eigen planning gaat.

Durven nee zeggen is een absolute must als je op kantoor je eigen tijd wil beheren!

Nee zeggen kan op verschillende manieren en hoeft echt niet moeilijk te zijn.

Hier zijn er alvast drie:

Stel een alternatief voor.

‘Nee, dat lukt me vandaag niet, maar ik kan er donderdag wel tijd voor maken.’ ‘Nee, ik kan je daar niet bij helpen, maar misschien kan Dirk het wel voor je doen.’ Door een alternatief voor te stellen verschuif je het probleem op magistrale wijze: nu moet de ander maar leren nee zeggen.

Blijf vaag maar vastberaden.

Wanneer je gevraagd wordt om nog een opdracht te doen in het weekend of na de kantooruren, is deze antwoordstrategie erg geschikt. Zeg vriendelijk maar vastberaden ‘Nee, dat zal me helaas niet lukken’ en hou vervolgens je mond. Je bent niemand een uitleg verschuldigd als het over jouw privétijd gaat. ‘Het lukt niet’, is uitleg genoeg.

Een dankbare nee

Op een positieve manier ontkennend antwoorden is uiterst geschikt voor allerhande uitnodigingen. ‘Heel erg bedankt voor het voorstel en de moeite, maar ik kan echt niet’. Door de ander te bedanken is het probleem dat je de ander niet tegen de borst wil stoten min of meer geneutraliseerd.

Probeer maar, je wint er gegarandeerd tijd mee!
Diane